Ben jij (bijna) burn out? Luister naar je lijf!

Herken jij je in de omschrijvingen van een burn-out? Lees dan vooral verder....

Ben jij (bijna) burn out? Luister naar je lijf!

Ben jij (bijna) burn-out? Luister naar je lijf!

Ben jij moe, heb je geen puf voor dingen die je leuk vindt om te doen? Gaat jouw dag maar door en vind jij dat dat zo hoort? Het moet immers af voordat je mag gaan zitten. Ik gok dat je je lijf wel voelt (het is moe), maar er niet echt naar luistert. Klopt dat? Lees dan even verder….

Want als je zou luisteren naar je lijf; wat zou het je dan te vertellen hebben? Heb je enig idee? Een paar jaar geleden had ik ook nog geen idee. Ik deed maar wat ik dacht dat goed was en wat moest: ik was gestopt met luisteren naar mijn lijf en voelde me niet goed.

Wat IK wilde, wat IK voelde; ik stond er niet bij stil. En ik zie het heel veel bij de deelnemers in mijn trainingen. En eigenlijk is het heel bijzonder. Want we komen allemaal ter wereld met een totaal lijfgevoel. We huilden als we honger hadden of als we ons ongemakkelijk of alleen voelden. We gaven uiting aan wat we voelden zonder erbij na te denken.

En dat is waar de crux zit. Het denken! Onze ideeën, gedachten, verwachtingen, overtuigingen hoe we ons zouden moeten gedragen, wat anderen van ons vinden, enz zitten dat contact met ons lijf in de weg. En daarmee schuift wat jij wilt of echt nodig hebt steeds verder naar achteren.

Als je daarnaast ook nog een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en graag kwaliteit wilt leveren heb je kans dat luisteren naar je lijf automatisch naar de achtergrond verdwijnt.

Voor mij gold dat zeker. Ik was altijd bezig met wat nodig was, met wat moest en wilde het vooral ook goed doen. Want als ik het niet deed; wie zou het dan doen. Ik stond continu “aan.

Tot het moment dat mijn lijf begon te protesteren en ik stil werd gezet. Dat was het moment dat ik de opleiding Body and Mind Language van Jos Dolstra ging volgen. En mijn hele wereld veranderde. Door de oefeningen kwam ik weer in contact met mijn lichaam. “

Ik leerde dat je onverwerkte emoties opslaat in je lijf want ik kwam ze keihard tegen. Maar wat een bevrijding toen ik er uiting aan ging geven! En mijn lijf vertelde me ook feilloos wat goed voor me was. Mijn hoofd had me lange tijd om de tuin geleid, maar mijn lijf loog niet! Het was het moment dat ik begon te veranderen; ik zette mezelf op nummer 1, rondde de opleiding af en voelde me zoveel vrijer.

Bij een (bijna) burn-out luister je meestal ook niet meer naar je lijf. Je staat continue aan en hebt nergens puf voor. Toch ga je door. Weer leren luisteren naar je lijf kan je ruimte geven om keuzes te maken die goed voor jou zijn. Onderzoeken waarom je doet zoals je doet. En of je het anders zou willen. En hoe dan. Wat je denkt, welke overtuigingen je hebt en hoe het anders zou kunnen. Allemaal dingen die ik leerde in de opleiding en die ik anderen zo gun.

Het is, in mijn optiek, mogelijk om een burn-out te voorkomen door weer te leren luisteren naar lijf en te onderzoeken waarom je doet wat je doet. Op 11 juni organiseer ik een event

Geplaatst op maandag 29 mei 2017.

Over Kernenergie

Dit bericht is geschreven door Kernenergie. Het bedrijf valt onder workshops uit Haarlem. Trefwoorden van Kernenergie uit Haarlem : persoonlijke ontwikkeling, energie, burn-out, lichaamswerk, de taal van het lichaam, lichaam, wie ben ik, zelfreflectie, bewustwording, trainingen.

Lees meer over Kernenergie.